ARTICOL

Numar record de participanti la Ziua Graului 2016

Postat in 21.06.2016 - 06:10 | Categorie: Articole | Vizualizari: 1095

Cea mai mare platforma demonstrativa de grau, triticale, orz si orzoaica din vestul Romaniei, situata la Diosig, in judetul Bihor a gazduit marti, 31 mai 2016, cea de-a IX-a editie a evenimentului anual „Ziua Graului”, organizat de Promat Comimpex Tasnad impreuna cu partenerii sai, Agroind Cauaceu si Agrotex Carei.

52 de soiuri cultivate in lotul demonstrativ
Anul acesta, evenimentul s-a bucurat de o atentie deosebita prin participarea unui numar de peste 700 de fermieri din judetele Bihor, Satu Mare si Arad, un adevarat record de audienta. Ca in fiecare editie desfasurata pana acum, fermierilor le-au fost prezentate soiurile noi de cereale paioase, precum si soiurile de top, de mare productivitate. Programul a constat in vizitarea loturilor demonstrative ce contin cele mai productive 52 de varietati de cereale paioase de toamna din portofoliul a 15 companii multinationale si romanesti producatoare de samanta, intre care Caussade Semences (soiurile SO 207, Solveig, Sorrial, Trismart), Donau Saat (Roland), Fundulea (Dropia, Glosa, Izvor), Lemaire Deffontaines (Addict, Comilfo, Reciproc, Touareg, Jokari), Limagrain (Anapurna, Apache, Casanova, Gerlach, Renan), Nufarm (Bitop), RWA (Asano, Cosinus), SCDA Lovrin (Ciprian), SCDCA Turda (Andrada), Saatbau Linz (Gallus, Panonnikus), Saaten Union (Akratos, Florian, SU Agendus), Syngenta (Ilico, Ingenio) si Tea Consulting (Exotic).

Inginerul Mihai Budai, specialistul fermei de la Diosig care s-a ocupat de produsele de pe platforma a declarat ca aceasta „contine 52 varietati de cereale de toamna, intre care doua soiuri de orzoaica de toamna, trei soiuri de orz de toamna, sase soiuri de triticale, trei soiuri de grau durum (pentru paste), restul de 38 de soiuri fiind reprezentate de graul de toamna conventional. Semanatul a fost executat in perioada 28 – 29 octombrie 2015, cu o norma de 180 kg de samanta/ha pentru soiurile straine si 250 kg/ha pentru soiurile autohtone. Am executat fertilizarea 1 de toamna si 3 de primavara cu 140 kg de azot, 60 kg de pentaoxid de fosfor si 40 kg de oxid de potasiu. La desprimavarare, la 2 – 3 internodii, am utilizat azot fractionat si doua tratamente cu insecticide: primul, de contact, la 2 – 3 internodii, cel de-al doilea, sistemic, la inspicare. De asemenea, am mai operat trei fertilizari foliare cu ingrasaminte minerale (macro + microelemente) in amestec cu molecule organice si biostimulatori si trei tratamente fitosanitare (combinatii de 2 – 3 s.a.”

De asemenea, la eveniment au mai fost prezente cele mai importante firme producatoare de pesticide de pe piata internationala, intre care Adama, Bayer, BASF, Dow AgroSciences, DuPont, Nufarm si Syngenta, precum si sase firme producatoare de ingrasaminte solide si lichide: Adob, Azomures, Holland Farming, Lebosol, Romchim Protect si Timac Agro.

Nu in ultimul rand, a fost prezentata o gama larga de utilaje agricole performante de la MEWI (Fend), Ipso (John Deere), NHR (Deutz Fahr), Agrocomert Holding (Claas) si Smart Agro Machinery.

Andreea Balan: o prezenta inedita!
In final, toti participantii au servit pranzul in cortul special amenajat, moment in care au avut parte de o surpriza placuta: cantareata Andreea Balan, care este o viitoare mamica plina de energie, i-a delectat pe cei prezenti cu exceptionala sa prezenta scenica si cu melodiile sale atat de indragite.

Categorii blog