ARTICOL

Producția mondială de rapiță: estimări pentru 2021 – 2022

Postat in 31.05.2021 - 15:16 | Categorie: Articole | Vizualizari: 107

Potrivit Consiliului Internațional al Cerealelor (CIC), producția mondială de rapiță ar trebui să atingă valoarea de 73,5 milioane de tone în perioada 2021 – 2022. Este vorba despre o creștere cu 3% față de campania precedentă, fiind legată în special de o creștere a suprafețelor cultivate, îndeosebi în Canada și India, principalele țări producătoare.

„Dacă presupunem că randamentele sunt asemănătoare celor de anul trecut, și datorită creșterii suprafeței, Canada ar putea înregistra o recoltă de 20,4 milioane de tone, în creștere cu 9% față de anul trecut”, se arată în raportul publicat de CIC. Condițiile de cultură nu sunt cele mai bune și „neliniștea apare, din ce în ce mai mult, din cauza solurilor secetoase în mare parte din parcele”.

Invers, dacă producția 2021 – 2022 în Europa este așteptată să se ridice la același nivel ca anul trecut, fiind preconizată o cifră de 16,3 milioane de tone, față de 16,1, aceasta se păstrează mai mică cu cca. 14% față de media cincinală. De exemplu, în Ucraina, „stimulate de precipitațiile regulate, condițiile de recoltă pentru perioada 2021 – 2022 sunt în general favorabile, dar în ciuda unor randamente mai bune anticipate, producția ar trebui să se contracte cu 6% pe an, la 2,5 milioane de tone, din cauza unei suprafețe mai sensibile”, se explică în raportul CIC.

„În contextul unei potențiale înăspriri a ofertei și a prețurilor ridicate, consumul mondial de rapiță în 2021/22 ar putea scădea cu 1%, pentru a ajunge la 73,6 Mt, rămânând însă peste medie.” Potrivit CIC, perspectivele vor trebui monitorizate îndeaproape în Europa, „cel mai mare consumator din lume, unde îmbunătățirea condițiilor economice ar putea susține cererea alimentară și industrială”.

În această situație, se așteaptă ca stocurile mondiale să rămână foarte restrânse și să scadă ușor. Acestea sunt estimate la 3,4 Mt, inclusiv rezervele de la principalii exportatori care se așteaptă să scadă cu o treime în raport cu media pe cinci ani, ajungând la doar 1 Mt.

Pe piața de rapiță, „cererea mondială ar trebui să fie temporar puțin modificată, la 17,4 Mt, cu achiziții peste medie prevăzute pentru China și Uniunea Europeană”. „Perspectivele pentru principalii exportatori sunt încă provizorii. Exporturile Canadei vor crește ușor, în timp ce exporturile din Australia și Ucraina se așteaptă să scadă ușor.”

Categorii blog