ARTICOL

Undă verde pentru reforma PAC

Postat in 30.06.2021 - 07:46 | Categorie: Articole | Vizualizari: 65

Miniștri agriculturii din Uniunea Europeană au aprobat luni, 28 iunie 2021, compromisul cu euro-deputații asupra reformei PAC destinată înverzirii agriculturii din U. E. „am ajuns la un acord, echilibrat, pentru o politică agricolă comuna mai durabilă și mai echitabilă, care să susțină tranziția către o agricultură care să respecte mediul și clima”, a declarat ministrul portughez Maria do Céu Antunes, care a negociat în numele statelor membre.

După luni de negocieri interminabile, discuțiile între statele membre și Parlamentul European au ajuns vinerea trecută la un acord asupra noii Politici Agricole Comune, dotată cu un buget de 387 miliarde de euro, acord ce se întinde pe o durată de șapte ani și va intra în vigoare începând din ianuarie 2023. Noua PAC are câteva linii esențiale: eco-schemele, primele acordate agricultorilor care respectă criteriile de mediu cărora statele membre le vor consacra 25% din plățile directe. Mai sunt prevăzute măsuri care să sprijine biodiversitatea (rotația culturilor), condiționarea ajutoarelor prin respectarea drepturilor lucrătorilor, alinierea politicilor agricole naționale obiectivele de mediu ale UE (reducerea pesticidelor, pactul verde).

Numeroase detalii tehnice mai trebuie încă discutate între statele membre înainte de încheierea unui text ce va fi supus votului euro-deputaților în toamna acestui an. Statele vor trebui să prezinte Comisiei Europene spre aprobare planul strategic național la finele anului 2021. Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat referitor la eco-scheme că „acestea sunt o oportunitate pentru micile exploatații de familie, un ajutor suplimentar ce le oferă mijloace, prin adoptarea celor mai bune practici ecologice, de a face față concurenței marilor exploatații”.

Categorii blog