ARTICOL

Ziua Porumbului de la Vezendiu - eveniment agricol esențial la începutul toamnei 2021

Postat in 24.09.2021 - 06:45 | Categorie: Articole | Vizualizari: 63

Promat Tășnad și partenerii săi, Agrotex Carei și Agroind Cauaceu au organizat, în data de 16 septembrie 2021, „Ziua Porumbului”, cel mai important eveniment de profil din nord-vestul țării, care s-a desfășurat în cadrul platformei demonstrative de la Vezendiu, județul Satu Mare. Și în acest an, evenimentul a reunit peste 600 fermieri din județele Satu Mare, Bihor, Sălaj, Cluj și Maramureș, precum și 35 de parteneri reprezentând cei mai mari distribuitori și producători de semințe de porumb din țară și distribuitori de utilaje agricole. Scopul declarat al Promat Tășnad a fost acela de a prezenta recoltele și modul în care se comportă fiecare soi de porumb la tehnologiile intensive de cultură. Fermierii prezenți au avut ocazia să observe comportamentul unui număr de 120 hibrizi de porumb și să descopere noile soiuri, precum și tratamentele dedicate acestora și tehnologia aplicată în platforma coordonată de specialistul de la Promat Tășnad, inginerul Marian Coneac.

Cristian Moldovan, directorul Promat Tășnad a adresat participanților un cuvânt de bun venit, mulțumindu-le pentru prezența numeroasă. „Ceea ce facem poate că este interesant pentru cei cu care noi lucrăm, fermierii. Noi, cele 3 companii – Agrotex, Agroind și Promat – prin ceea ce facem în fiecare an, încercăm să aducem către producători tot ce este mai nou în domeniul agricol: soluțiile tehnologice cele mai performante, utilajele cele mai performante, produsele cele mai inovative și bineînțeles, suportul companiilor cu care lucrăm, majoritatea lor fiind parteneri cu noi de 25 de ani. În această platformă puteți observa genetică și tehnologii care sunt în topul european și global. Referindu-mă strict la evenimentul de astăzi și la cultura pe care noi o scoatem în evidență astăzi, porumbul, vă spun că este cultura principală din această zonă, respectiv nord-vestul și centrul României. Aș putea da și o proporție. Undeva la 50% din culturile de la dumneavoastră din ferme sunt reprezentate de porumb, iar diferența o reprezintă celelalte specii însumate”, a spus Cristian Moldovan.

Inginerul Marian Coneac, specialistul de la Promat Tășnad care s-a ocupat de aspectul și de calitatea produselor din platformă a declarat că evenimentul este „dedicat porumbului, dar să nu uităm că în această ecuație, cel mai important factor sunteți dumneavoastră, fermierii, care dați viață tuturor acestor culturi. Din punct de vedere agrotehnic, în această platformă s-a executat o arătură de toamnă, nivelată în iarnă, urmată în primăvară de o simplă lucrare cu un combinator purtat, cu care am trecut la pregătirea patului germinativ. În momentul în care din punct de vedere pedoclimatic condițiile au permis, am demarat semănatul a peste 100 de hibrizi din portofoliul celor mai importante companii, care astăzi comercializează pe piața românească semințe de porumb hibrid. Modulele de prezentare conțin varietăți de la extratimpuriu spre tardiv pentru fiecare companie.

Din punct de vedere al nutriției, foarte important, pornim de la o cartare care are niște parametri pe care i-am luat în considerare atunci când am elaborat rețetele de fertilizare din prezenta platformă, bazate pe produse din sortimentul fertilizanților NPK 15:15:15 plus S, cu administrare localizată la semănat. Înainte de a trece la această fertilizare de bază, am considerat de bun augur să aducem o corecție de aciditate a prezentei suprafețe, prin utilizarea produsului Calciprill într-o normă de 500kg/ha. Din punct de vedere al nutriției extraradiculare, în postemergența timpurie, aproape de 3-5 frunze și respectiv în postemergența târzie, au fost utilizate două fertilizări foliare, bazate pe micronutrienți specifici nutriției de porumb, respectiv, aminoacizi foarte importanți în tot ceea ce înseamnă potențarea fiziologică activă a plantelor de porumb trecute printr-un stres termo-hidric generat de episoadele climatice care s-au succedat pe parcursul vegetației.

Combaterea chimică a buruienilor a fost realizată printr-o abordare postemergentă timpurie, completată și undeva în faza de 6-8 frunze. A fost necesară această intervenție pentru simplul fapt că au rămas de combătut anumite specii de mono, respectiv dicotile anuale, care au mai impus și acest tip de intervenție.

Ca un element de noutate, în această platformă, împreună cu colegii de la FMC, am implementat și o monitorizare a doi dăunători extrem de importanți în cultura porumbului. Mă refer la Helicoverpa și respectiv Ostrinia, monitorizare pe care am realizat-o cu ei împreună și după avertizare curbă de zbor, am fost nevoiți să intervenim cu două lucrări de combatere chimică a acestor dăunători, tocmai din cauza faptului că nivelul populațional al acestora atinge deja cote destul de delicate, care prin gradul lor de pagubă și respectiv dăunare, impactează negativ producțiile pe care noi le construim.

Tehnologia aplicată în prezenta platformă, în ciuda anului mai puțin favorabil porumbului, se dovedește a fi una potrivită. Toate varietățile din platformă au reușit din punct de vedere organo-genetic să își definitiveze caracterele de producție, respectiv, o să le puteți studia pe parcursul desfășurării evenimentului sub toată diversitatea lor fenotipică.

În prezenta platformă mai sunt implementate niște module de fertilizare, unde am încercat să punem în valoare diferențele dintre diverse tipuri de fertilizanți, solizi, versus cu microfertilizare, fără microfertilizare și fertilizanți solizi versus fertilizare lichidă la porumb, iar cei interesați au la dispoziție toate rezultatele acestor module. Toți colegii implicați urmează să vă transfere toate informațiile pe care le consider extraordinar de utile pentru toți acei fermieri care își pun multe întrebări referitoare la cel mai potrivit hibrid, la strategia de fertilizare cea mai reușită, ce inputuri să folosească în fermele lor, când să le aplice? Astfel de evenimente, din punctul meu de vedere, oferă răspunsuri la multitudinea de întrebări pe care de foarte multe ori, noi fermierii ni le punem”, a încheiat inginerul Marian Coneac.

Categorii blog