ARTICOL

Ucraina exportă aproape la fel de multe cereale ca înainte de război

Postat in 25.08.2022 - 07:30 | Categorie: Articole | Vizualizari: 308

Datorită cooperării internaționale intense, Ucraina este pe cale să exporte aproape 4 milioane de tone de produse agricole în august”, a declarat un oficial al Departamentului de Stat al SUA în data de 23 august 2022. Această cifră se compară cu aproximativ 5 milioane de tone exportate lunar de Ucraina înainte de invazia rusă.

Având în vedere că Ucraina este unul dintre cei mai importanți producători și exportatori de cereale din lume, războiul a sporit temerile legate de o criză alimentară globală. De la semnarea, în 22 iulie, a unui acord între Kiev și Moscova sub egida ONU și a Turciei, aproximativ 33 de nave încărcate cu cereale au părăsit porturile ucrainene de la Marea Neagră, cu aproximativ 720.000 de tone la bord, potrivit aceleiași surse. O altă inițiativă, de data aceasta sub egida Uniunii Europene, a permis și transportul rutier sau feroviar a aproximativ 2,5 până la 3 milioane de tone de cereale, a spus oficialul american.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a promis recent că va „intensifica” exporturile de cereale ucrainene înainte de venirea iernii, deoarece cerealele sunt esențiale pentru aprovizionarea cu alimente a mai multor țări africane. „Nu există nicio soluție la criza alimentară globală fără asigurarea accesului global deplin la produsele alimentare ucrainene și la alimentele și îngrășămintele rusești”, a subliniat Antonio Guterres. Un acord similar garantează Moscovei exportul produselor sale agricole și al îngrășămintelor.

Categorii blog