ARTICOL

UE prelungește suspendarea taxelor vamale pentru produsele ucrainene

Postat in 30.04.2023 - 06:44 | Categorie: Articole | Vizualizari: 265

Guvernele celor douăzeci și șapte de state europene și-au dat acordul de a reînnoi, pentru un an, suspendarea tuturor taxelor vamale la produsele ucrainene importate în Uniunea Europeană, a anunțat președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene.

Europenii hotărâseră în mai 2022 să suspende pentru un an toate taxele vamale la importurile ucrainene în Uniunea Europeană pentru a sprijini activitatea economică a țării în fața invaziei conduse de Rusia. Decizia de extindere a acestei scutiri a fost adoptată „în unanimitate” de ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene la Bruxelles, vineri, 28 aprilie 2023. Dar acest acord este estompat de recenta decizie a Poloniei de a interzice importurile de cereale ucrainene. Tranzitul cerealelor și a altor produse agricole din Ucraina prin Polonia a fost suspendat aproape o săptămână, pentru a fi reluat oficial pe 21 aprilie. Cu toate acestea, exportatorii ucraineni nu pot vinde aceste produse pe piața poloneză.

Alte țări ale Uniunii Europene care se învecinează cu Ucraina (Ungaria, Slovacia și Bulgaria) au urmat exemplul, impunând interdicții temporare asupra cerealelor și a altor produse agricole importate din Ucraina. Această poziție este considerată „inacceptabilă” de către Comisia Europeană, responsabilă de politica comercială a blocului. „Contactele continuă” pe acest subiect, a asigurat vineri Comisia.

Comisia Europeană a promis, pe 19 aprilie, un ajutor suplimentar de 100 de milioane de euro pentru a sprijini fermierii din Europa de Est cei mai afectați de scăderea prețurilor la cereale cauzată de războiul din Ucraina. Această sumă completează un prim ajutor de 56,3 milioane de euro acordat la sfârșitul lunii martie, fonduri extrase din rezerva de criză a Politicii Agricole Comune (PAC).

Categorii blog