Parlamentul European vrea să stimuleze producția de proteine vegetale
Postat in 27.10.2023 - 06:46 | Categorie: Articole | Vizualizari: 88

La 19 octombrie 2023, deputații europeni au adoptat un raport de inițiativă privind producția de proteine vegetale în Uniunea Europeană. Aceștia solicită Comisiei Europene să adopte o strategie care să țină seama de propunerile lor: „Parlamentul European solicită Comisiei să prezinte de urgență o strategie cuprinzătoare și ambițioasă a Uniunii pentru proteine și subliniază că ar trebui să se acorde prioritate producției de proteine și de proteine vegetale”, a declarat Parlamentul European la 19 octombrie 2023.
În aceeași zi, în ședință plenară, deputații europeni au adoptat raportul de inițiativă parlamentară prezentat de Emma Wiesner (Grupul Renew Europe). Aceasta include mai multe propuneri pentru Comisia Europeană, care urmăresc creșterea producției de proteine vegetale în Europa. „Raportul dumneavoastră și cele douăzeci și trei de propuneri legislative concrete ale sale vor contribui la revizuirea Comisiei Europene, care pregătește un plan privind proteinele vegetale”, a asigurat Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură.
De exemplu, deputații solicită Comisiei să sprijine agricultura „din amonte” prin stimulente financiare și prin creșterea rezistenței culturilor, a randamentelor proteice și a calității acestora. Supravegherea noilor tehnici de selecție genomică este citată în special, în timp ce Comisia Europeană a emis o propunere în acest sens în iulie anul trecut. În ceea ce privește menținerea competitivității producătorilor europeni, parlamentarii solicită adoptarea unor măsuri în oglindă care să garanteze conformitatea importurilor cu standardele de mediu ale Uniunii Europene.
Deputații solicită, de asemenea, un cadru de certificare a carbonului care să permită promovarea practicilor agricole de depozitare legate de culturile bogate în proteine, „asigurând în același timp venituri suplimentare pentru fermieri”, scrie Parlamentul European.
Bioenergiile nu sunt excluse, în special cu solicitarea unui regulament european privind utilizarea fracțiilor secundare din transformarea proteinelor vegetale, a reziduurilor agricole și a fluxurilor de deșeuri din producția de alimente pentru producerea de bioenergie.