ARTICOL

Ucraina nu și-a suspendat exporturile de la Marea Neagră

Postat in 31.10.2023 - 12:51 | Categorie: Articole | Vizualizari: 95

Ucraina ar fi suspendat exporturile de produse agricole din porturile sale de la Marea Neagră din cauza prezenței avioanelor militare rusești în zonă și a riscului de explozii de mine, a anunțat firma de consultanță Barva Invest, din Kiev, știre preluată și de agenția Reuters pe 26 octombrie. Am dori să vă informăm cu privire la suspendarea temporară a traficului de nave către și dinspre (porturi). Actuala interdicție este în vigoare pe 26 octombrie, dar este posibil ca ea să fie extinsă”, a declarat compania de consultanță pe canalul său de Telegram. Cu această suspendare, „costurile de transport și de asigurare vor crește exponențial”, prezice comerciantul SwitterTN pe X (ex-Twitter). Pe piața europeană, informațiile de joia trecută au determinat o ușoară creștere a prețurilor cerealelor. În jurul orei 13.00, pe Euronext grâul scadent în decembrie 2023 a crescut cu 1,25 EUR/t, la 233,25 EUR/t.

Însă autoritățile ucrainene au negat această suspendare în seara zilei de 26 octombrie. Viceprim-ministrul ucrainean Oleksandr Kubrakov a negat joi rapoartele firmelor ucrainene și britanice conform cărora noul coridor de export de la Marea Neagră ar fi fost suspendat: „Informațiile privind anularea sau oprirea neprogramată a coridorului temporar #Ucrainean pentru circulația navelor civile din și către porturile Marii Odese (regiunea) sunt false”, a spus Kubrakov pe X, fostul Twitter. „Toate rutele disponibile stabilite de marina ucraineană sunt valabile și sunt folosite de nave civile”, a mai declarat acesta.


Vă amintim că în august, Ucraina a deschis un „coridor umanitar” în Marea Neagră, fapt ce i-a oferit posibilitatea să-și relanseze exporturile maritime, în ciuda încheierii acordului pe care Națiunile Unite l-au negociat cu Rusia în vara anului 2022 și care a permis aproape 33 milioane de tone de produse agricole ucrainene să tranziteze Marea Neagră într-un an, în ciuda războiului.

De la înființarea acestui nou coridor, peste 700.000 de tone de cereale au părăsit porturile ucrainene de la Marea Neagră, a declarat recent ministrul ucrainean al Agriculturii. Înainte de invadarea sa de către Rusia, țara transporta până la 6 milioane de tone pe lună.

Categorii blog