Nu există un acord european privind noile tehnici de selecție genomică
Postat in 30.06.2024 - 06:58 | Categorie: Articole | Vizualizari: 253
Statele Uniunii Europene au renunțat, din lipsă de majoritate, să decidă miercuri, 26 iunie 2024, asupra unui text privind bio-tehnologiile genetice, descrise drept „noi OMG” de către adversarii lor. Acest lucru compromite viitorul acestui proiect legislativ. Soiuri rezistente la secetă sau boli, mai puțin solicitante la pesticide, grâu cu conținut scăzut de gluten... Acestea reprezintă pe atât de multe orizonturi deschise de noile tehnici de selecție genomică (NGT), o serie de instrumente pentru editarea materialului genetic al plantelor fără adaos extern, spre deosebire de organismele modificate genetic (OMG).
Pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, europarlamentarii au aprobat, la începutul lunii februarie, relaxarea reglementărilor pentru plantele produse prin NGT. Acest vot a deschis calea negocierilor cu statele membre pentru finalizarea textului. Cei Douăzeci și șapte rămân însă profund divizați: textul a fost retras de pe ordinea de zi a unei reuniuni a ambasadorilor europeni de miercuri, din lipsă de majoritate, a indicat un diplomat belgian, a cărui țară asigură până la sfârșitul lunii iunie președinția rotativă a Consiliului. Ungaria, care preia controlul la 1 iulie, ar putea continua negocierile, dar mai mulți diplomați consideră că probabilitatea unui acord este scăzută.
„Ungurii vor fi într-o poziție mai dificilă pentru a depăși ceea ce a făcut Belgia, care a depus eforturi enorme” pentru a găsi un compromis, a declarat luni ministrul polonez al Agriculturii Czeslaw Siekierski, în timpul unei întâlniri cu omologii săi la Luxemburg.
„Acesta este un subiect extrem de important, dar foarte complex, ale cărui repercusiuni sunt încă prost înțelese […] va fi foarte greu să se încheie sub președinția maghiară”, a insistat el. La unison cu mai multe țări din Est, Polonia a fost deosebit de reticentă față de propunerea inițială de la Bruxelles, alarmată de o multiplicare a brevetelor scumpe pentru soiurile noi, în detrimentul fermierilor.
Austria a spus că s-a opus textului din cauza preocupărilor legate de coexistența cu agricultura ecologică. Slovenia, la rândul ei, a cerut „principiul precauției” și a cerut statelor să rămână libere să folosească sau nu NGT-urile. În fața acestora, unele state (Franța, Spania, Irlanda, Portugalia, Finlanda, Italia, Olanda etc.) cer dimpotrivă adoptarea unui regulament privind bio-tehnologiile genetice, pe care îl consideră crucial pentru realizarea „tranziției verzi” și păstrarea competitivității la scară globală.
Punct extrem de controversat: proiectul de la Bruxelles nu împiedică brevetarea acestor noi semințe, dar după parlamentarii europeni, mai multe state, în frunte cu Polonia, cer interzicerea brevetelor pentru plantele rezultate din NGT.