ARTICOL

Imbunatatirea rotatiei culturilor

Postat in 04.11.2015 - 09:00 | Categorie: Articole | Vizualizari: 3954

Monocultura implica o mare pierdere la nivelul biodiversitatii si durabilitatii. Succedarile de culturali si dezvoltarea culturilor diversificate ofera posibilitatea unui raspuns la o dubla problematica: agro-economica si agro-ecologica. Prin reducerea riscurilor inmultirii daunatorilor, bolilor si buruienilor, diversificarea culturilor in sanul rotatiilor ne permite optimizarea sistemului de culturi in contextul unor preturi crescande ale input-urilor. Mai mult, rotatiile diversificate pot limita aparitia unor daunatori (de exemplu, viermele vestic al radacinilor de porumb) si pot duce la dezvoltarea rezistentei (coada vulpii si raigras) cauzand pierderi de randament si costuri de tratament pentru mai multi ani atat la nivelul fermei cat si la cel al comunitatii. La nivelul mediului inconjurator, utilizarea redusa a pesticidelor si a ingrasamintelor poate imbunatati conservarea biodiversitatii si protejarea resurselor de apa.

 

De ce este importanta alegerea rotatiei?
Rotatia culturilor este o succesiune in timp a mai multor culturi pe acelasi teren. Practicata in Europa inca din Evul Mediu, rotatia a fost mult timp recunoscuta ca una dintre cheile pentru fertilitatea solului, dar si in lupta impotriva buruienilor, bolilor si daunatorilor. Plantele au propriile caracteristici si nevoi, precum si un impact propriu asupra mediului inconjurator. Alternanta lor ofera mai multe avantaje:


-    Intreruperea ciclului de viata al insectelor daunatoare, al bolilor si buruienilor. Fiecare cultura se afla la originea unui anumit ecosistem, care va fi favorabil sau nu dezvoltarii unor boli, unor insecte sau unor buruieni. Prin alternarea culturilor, fermierul incheie socotelile cu conditiile acestui ecosistem oprind astfel dezvoltarea acestor boli, buruieni si daunatori. Unele culturi inrudite, cum ar fi graul si orzul au aceiasi du?mani, asa ca trebuie sa eevitam ca acestea sa se succeada in rotatie.


-    Un control mai bun al buruienilor. Fiecare cultura este tinta unor boli si buruieni specifice. Rotatia culturilor permite alternarea tratamentelor, deci evitarea aparitiei rezistentei unui ingredient activ.


-    Imbunatatirea structurii solului. Datorita diferitelor profiluri de radacini, solul este mai bine explorat, de unde rezulta o imbunatatire a caracteristicilor fizice ale acestuia.


-    Acumularea si protejarea resurselor. Fiecare tip de planta utilizeaza substante nutritive specifice si restituie apoi elemente fertilizante de care vor beneficia culturile ulterioare. Acestea lasa, de exemplu, mai multa sau mai putina materie organica in sol. Leguminoasele inserate in rotatie permit o crestere a continutului de azot in sol in beneficiul culturilor ulterioare.


-    Reducerea pierderilor din sol prin scurgere. Aici este vorba despre includerea in rotatie a unui covor vegetal permanent care reduce fenomenele de eroziune si scurgere.



Interes fata de mediul inconjurator
Diminuarea impactului agriculturii asupra calitatii apei si a aerului. Aceasta diminuare este rezultatul reducerii utilizarii pesticidelor si a ingrasamintelor, precum si a eroziunii particulelor de sol incarcate cu elemente fertilizante si pesticide.



Interes socio-economic
Generand o mai buna distributie a volumului de munca, rotatia culturilor extinde atat insamantarea si recoltarea cat si utilizarea echipamentelor si a fortei de munca
pe tot parcursul anului.

-    Rotatia culturilor permite o reducere a input-urilor, fapt ce constituie un element important in ceea ce priveste cheltuielile. Securizarea economica a exploatarii si avantajul de a avea o rotatie cu mai multe culturi pot compensa declinul unor culturi, fara ca ferma sa sufere pierderi. S-ar putea merge mai departe cu incercarea de a prezice comportamentul pietelor si introducerea unei culturi al carei pret este in crestere.


-    Deschiderea fermelor catre o diversificare a produselor, pentru a strange legatura intre consumatori si agricultori.
Adesea uitam sa amintim alte efecte asociate, cum sunt: eroziunea apei si a vantului, riscul de indundatii majore sau inmultirea daunatorilor culturilor, ceea ce adeuce dupa sine o crestere a numarului produselor fitosanitare, disparitia vanatului si a pradatorilor naturali ai daunatorilor.


Nu trebuie sa uitam ca practicarea monoculturii este deficitara, in sensul ca pentru a produce o calorie alimentara trebuie sa investim in combustibil pentru masinile agricole si in ingrasaminte, produse fitosanitare, pesticide.

Categorii blog