ARTICOL

Tehnologii de utilizat primavara la rapita de toamna

Postat in 12.02.2016 - 06:59 | Categorie: Articole | Vizualizari: 2662

Program de fertilizare
Sulful si azotul se completeaza reciproc, ceea ce duce la productii sporite, rapita fiind o mare consumatoare de sulf. La desprimavarare (sfarsitul lunii februarie – inceputul lunii martie), se aplica 60-70 kg N/ha – ureic, cu eliberare prelungita, si 40 - 50 kg SO3/ha (60-70 kg SO3/ha, daca nu s-a aplicat toamna sulf).  
Se pot aplica ingrasaminte foliare minerale, borul fiind extrem de important, pentru ca duce la  cresterea rezistentei la putregaiul cenusiu si asigura dezvoltarea optima a organelor florale.

Combaterea buruienilor
La hibrizii conventionali se aplica Clopiralid, Picloram si Etametsulfuron. Intre buruienile problema putem aminti musetelul si susaiul, care ingreuneaza recoltatul, si turita, care nu se separa din masa de seminte. Erbicidul Clereavo se foloseste intr-o singura trecere la monocotiledonate si dicotiledonate (inclusiv mustar si ridiche. In combaterea samulastrei putem utiliza urmatoarele erbicidele antigramineice Panthera Pilot, Fusilade si Centurion Plus.

Combaterea bolilor
Tratamentul 1
Este recomandata aplicarea primavara, la alungirea tijei. Se combat bolile, daunatorii si se aplica ingrasaminte foliare, produse pe baza de triazoli in doze marite. Intre bolile combatute, amintim patarea neagra, fainarea, putregaiul alb, precum si infectii primare de putregai alb si putregai cenusiu.

Tratamentul 2
Se recomanda aplicarea de la inceputul infloririi, pana la 50% flori in lan. Acest tratament devine obligatoriu in anii ploiosi. Intre bolile foliare periculoase, mentionam putregaiul alb, putregaiul cenusiu, alternarioza si cilidrosporioza – o boala care produce patarea silicvelor si scuturarea inainte de coacere. Sunt indicate produsele triazolice, carboximide si strobilurine. Strobilurinele au o eficacitate deosebita, pentru ca reusesc sa combata bolile si dezvolta capacitatea fiziologica a plantei – efectul de inverzire.

Combaterea daunatorilor
Intre cei mai raspanditi daunatori mentionam gargarita tulpinilor, purecele inflorescentelor si gandacul paros. Contra gargaritei tulpinilor, primavara, la o temperatura de 6 – 8 °C, se planteaza capcane de culoare galbena. La atingerea pragului de daunare, utilizam insecticide de contact si ingestie pentru a impiedica depunerea pontei. La randul sau, purecele inflorescentelor se combate cu capcane instalate la nivelul florilor. Combaterea se face cu insecticide de contact si ingestie plus insecticide sistemice, pe baza de deltamterin, tiacloprid si acetamiprid, prietenoase cu albinele. Nu se face tratament direct pe albinele in lucru! Cel de-al treilea daunator, gandacul paros, este foarte greu de combatut si consuma integral organele floreale. Combaterea se face cu doze duble de insecticid de contact si ingestie. Intre insecticidele utilizate cu succes le recomandam pe cele bazate pe alfa-cipermetrin.  Tratamentul se face seara si dimineata, in lipsa albinelor!

Categorii blog