ARTICOL

Tehnologii de utilizat primavara la culturile de cereale paioase

Postat in 11.04.2016 - 04:47 | Categorie: Articole | Vizualizari: 2388

O deosebita importanta agronomica o are fertilizarea fractionala cu azot in functie de fenofaza culturii si de consumul specific in cadrul fenofazei. La desprimavarare, in functie de starea culturii si tipul plantei premergatoare, se aplica 50-70 kg N/ha pentru cresterea si dezvoltarea culturii si stimularea dezvoltarii egale a fratilor. Este indicat azotul ureic, pentru ca nu acidifica si se produce eliberarea treptata a substantei active. La formarea internodului celui de-al doilea internod se aplica 40-60 kg N/ha pentru o buna dezvoltare foliara a plantei si diferentierea spicului. In burduf, pana la inspicare se aplica 20-30 kg N/ha, pentru cresterea continutului de proteina si gluten. La orz si orzoaica se aplica o singura doza de 50-70 kg N/ha (in functie de planta premergatoare) la desprimavarare ca sa evitam caderea.

Lucrari specifice de primavara
Descaltarea cerealelor (inghet si dezghet repetat);
Lucrare de reasezare a solului la nivelul modului de infratire (tavalugire);
Formarea crustei: precipitatii repetate urmate de soare-vant pana cand pamantul se taseaza: lucrare de afanare, aerisire – guttlerul sau sapele rotative favorizeaza continuarea infratirii si dezvoltarea uniforma a fratilor.
Eliminarea stagnarilor de apa din parcela.

Combaterea buruienilor
Monocotiledonate
Erbicidele specifice se utilizeaza la rasarirea completa a buruienilor, toamna, daca nu, primavara devreme, cand se pot adauga si substante ce combat buruienile cu frunza lata (acid 2,4D, dicamba, sulfonil ureice). Epoca de erbicidare a monocotiledonatelor este pana la infratirea acestora, cu produse pe baza de Pinoxaden, Piroxsulam, Iodosulfuron. Dupa infratire, buruienile se combat greu sau combaterea devine chiar imposibila.

Dicotiledonate
Hormonale (Dicamba, 2, 4D), se aplica primavara devreme, pana la formarea primului internod – dupa diferentierea spicului (internodul 2) rezulta sterilitatea spicului.
Sulfonil-ureicele se pot aplica pana la frunza stindard: cel mai indicat este sa se aplice cat mai devreme, la rasarirea completa a buruienilor, pentru ca buruienile sa nu concureze cultura.

Tratamente fitosanitare
Pastrand plantele sanatoase obtinem productii superioare cantitativ si calitativ (se pastreaza foliajul si obtinem un continut ridicat de gluten si proteina, foarte bun pentru panificatie). Produsele nu sunt eradicative (nu scapa complet planta de boala), realizand in general preventia (nu permit imbolnavirea), au efect curativ (trateaza infectia), dar nu refac potentialul initial de productie.

Tratamentul 1
Se face pana la aparitia celui de-al doilea internod impreuna cu erbicidarea. La soiurile viguroase si in primaverile abundente in precipitatii este obligatoriu un regulator de crestere pe baza de Clormequat clorura si Trinexapac etil. Acestea reduc talia, ingroasa paiul si cresc rezistenta la cadere.

Complex de boli: Erysiphe (Fainarea) si Septoria (Septorioza) persista in intreaga perioada de vegetatie). Contra Helminthosporium (Patarea si sfasierea frunzelor) si Puccinia (Rugina) se folosesc produse cu 2 – 3 substante active. Este indicata aplicarea unui ingrasamant foliar si, daca se aplica retardant ingrasamant de crestere, sa se foloseasca ingrasamant organic; cel mineral creaza antagonism cu regulatorul de crestere.

Tratamentul 2
Se face de la aparitia frunzei stindard pana la burduf. Se utilizeaza produse pe baza de Triazoli + Strobilurina. Pe langa combaterea efectiva a bolilor, acestea produc si fenomenul de steam green (inverzire). Se recomanda si ingrasaminte foliare NPK + microelemente, alaturi de un stimulator organic, auxinic: se reduce productia de etilena, respectiv se imbunateste starea fiziologica in conditii de stres.

Tratamentul 3
Obligatoriu in anii ploiosi, umezi, in timpul inspicarii.
Sunt recomandate produse pe baza de Triazoli, Bromuconazol, Metconazol, Protioconazol si tebuconazol. In prezenta Eurygaster spp. (plosnite) utilizam un insecticid sistemic. Este indicat un ingrasamant foliar mineral 3-1-1 + microelemente pentru a creste procentul de gluten si proteina sau unul pe baza de molecule organice si auxine.

Categorii blog