ARTICOL

Bruxelles analizează tarifele la îngrășămintele cu azot

Postat in 30.11.2021 - 07:14 | Categorie: Articole | Vizualizari: 193

Comisia Europeană a lansat o anchetă privind impactul taxelor antidumping aplicate importului de soluție de azot, o decizie salutată de organizațiile agricole, în această perioadă de creștere istorică a prețurilor la îngrășăminte. În timp ce prețurile la îngrășăminte au crescut de câteva săptămâni, Comisia Europeană tocmai a demarat o anchetă pentru a evalua impactul real al măsurilor antidumping aplicate în Europa asupra soluției de azot.

Mai multe organizații agricole europene au salutat această decizie, pentru că barierele vamale și taxele antidumping asupra îngrășămintelor azotate constituie un obstacol major în calea aprovizionării producătorilor de cereale și îi expun la prețuri excesive. Comisia Europeană pusese în aplicare încă din luna octombrie 2019 taxele antidumping la importurile de soluție de azot din principalele țări producătoare: Rusia, Statele Unite, Trinidad și Tobago.

Obiectivul a fost să protejeze producătorii europeni de concurența din țările terțe, dar acestea au devenit astăzi „un obstacol major pentru fermieri și îi fac vulnerabili la prețuri excesive și un risc real de penurie”, potrivit Copa-CogecaDe la începutul anului 2021, prețurile la îngrășăminte azotate s-au triplat. Acestea reprezintă acum 55% din costurile intrărilor pe care le au agricultorii în Europa. Pe lângă această creștere, volumele oferite în afara sezonului au fost mai mici decât de obicei, iar distribuitorii nu sunt siguri că vor reuși să răspundă pe deplin cererii agricultorilor până în timpul primăverii, perioadă de utilizare în multe state membre”.

Categorii blog