ARTICOL

Europa: studiul de impact privind scăderea produselor de protecție a plantelor este considerat incomplet

Postat in 31.07.2023 - 06:34 | Categorie: Articole | Vizualizari: 162

În 25 iulie 2023, în cadrul Consiliului pentru Agricultură și Pescuit, miniștrii Agriculturii europeni au discutat despre studiul Comisiei care completează evaluarea impactului propunerii de regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor, care a fost publicat la 5 iulie 2023. Acest studiu este rezultatul unei decizii a Consiliului din 19 decembrie 2022, care a solicitat date suplimentare pentru completarea evaluării impactului deja existente. Unii miniștri au afirmat că unele elemente importante referitoare la impactul reducerii utilizării produselor fitosanitare nu se regăsesc nici în acest studiu, în special în ceea ce privește evaluarea cantitativă a propunerii pentru fiecare stat membru.

În plus, miniștrii și-au reiterat opoziția față de obiectivele obligatorii de reducere la nivel național și au pledat pentru flexibilitate, care să permită fiecărui stat membru să țină seama de performanțele sale anterioare și de circumstanțele sale specifice pentru a-și stabili propriile obiective de reducere. Mulți miniștri au subliniat, de asemenea, preocupările lor în ceea ce privește modul în care sunt definite „zonele sensibile”, disponibilitatea redusă a alternativelor nechimice la pesticide, impactul asupra prețurilor alimentelor și a securității alimentare, precum și potențiala creștere a sarcinii administrative pentru fermele mici.

În pofida îndoielilor lor cu privire la caracterul exhaustiv al studiului, majoritatea miniștrilor au cerut ca studiul să fie discutat în detaliu la nivel tehnic și și-au exprimat disponibilitatea de a continua să lucreze în mod constructiv la propunere, pentru a se ajunge la un acord cu privire la acest dosar important înainte de sfârșitul ciclului legislativ.

Categorii blog